Bedelli Sermaye Artırımı Hesaplama

Bu konumuzda şirketlerin Bedelli Sermaye artırımına gitmesi hakkında bilgi vereceğiz. Yazımız bittiğinde Bedelli Sermaye Artırımı hesaplamasının nasıl yapıldığını detaylarıyla okumuş olacaksınız. Aşağıya bir de Bedelli Hesaplama Programı hazırladık, böylece hesaplamayı kolay bir şekilde yapacaksınız.

Hadi Başlayalım !

BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?

Bedelli sermaye artırımı, bedelinin ödenmesi şartıyla yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasıdır. Artırılacak sermayenin bedelinin ödenmesi koşulu olduğundan, Bedelli sermaye artırımında şirketin kasasına ek para girer. (Bedelsiz artırımda böyle bir durum yoktur).

BÖLÜNME

Bu tabir genellikle yatırımcılar arasında, Bedelli veya Bedelsiz Sermaye Artırımının eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır. Bedelli Sermaye Artırımı yerine Bedelli Bölünme, Bedelsiz Sermaye Artırımı yerine Bedelsiz Bölünme şeklinde kısaltılarak kullanılır.

RÜÇHAN

Bedelli sermaye artırımında, şirket mevcut ortaklarına yeni ihraç edilecek hisselerden alma hakkı tanır. Buna "RÜÇHAN HAKKI" denir. RÜÇHAN: Üstünlük, Öncelik demektir. Ortaklar, yeni hisselerden, kendi payları oranında öncelikli alım yapabilir. Yeni gelen hisselerin Alım Fiyatı, genel kurul kararıyla belirlenen Rüçhan Hakkı Kullandırma Fiyatı ile belirlenir ve genellikle 1TLdir. Sermaye artırımına katılmak istemeyen ortaklarsa kendilerine tanınan rüçhan haklarını borsada satabilirler. (Bunun için bölünme tarihinde, en az 15gün süreyle, Rüçhan Pazarı açılır, Hisse Kodunun yanına R harfi yazılır. Bu pazarda ortaklar rüçhan paylarını, oluşacak fiyata göre satabilir)

BEDELLİ HESAPLAMA

Bedelli Sermaye Artırımı için hesaplamayı aşağıdan yapabilirsiniz. Hesaplama yönteminin detayları aşağıda paylaşılmıştır.

MEVCUT LOTUNUZU GİRİNİZ:
(Kaç adet hisseniz var?)
BÖLÜNME ORANINI GİRİNİZ:
(% Kaç bölünüyor?)
RÜÇHAN FİYATI:
(Genelde 1 TL)
HİSSE FİYATI:
(Bölünme öncesi yaklaşık fiyat)

SONUÇ
BÖLÜNME ORANI:
ÖDENECEK BEDEL:
KAZANILACAK LOT:
Şimdiki Mevcut Lotunuz:
Bölünme Sonrası Toplam Lot:
Bölünme Öncesi Fiyat:
Bölünme Öncesi Hissenizin Değeri:
*Bölünme Sonrası Yeni Fiyat:
*Bölünme Sonrası Hissenizin Değeri:


* Yeni Fiyatın belirlenmesi, hisse bazında, sermaye artışının özelliklerine göre ve bölünmeden önceki seansın ağırlıklı ortalamasına göre oluşur. Yukarıdaki hesaplamada Yeni Fiyatın belirlenmesinde en yakın yöntem kullanılmıştır. Genelikle kullanılan yöntem budur. Teorik Fiyat, Rüçhan pazarı açıldığı gün belli olmaktadır. Yukarıdaki Yeni Fiyat, verdiğiniz değerlere göre yaklaşık olarak hesaplanmıştır. Ayrıca aracı kurumunuz bedelliye katılırken az bir oranda komisyon alacaktır. Bu hesaplamaya dahil değildir.

Hesaplama Formülü

borsaprogrami.com olarak yaptığımız hesaplama aracıyla, girdiğiniz bilgiler doğrultusunda çok hızlı bir şekilde Bedelli Sermaye Hesaplaması yapılabiliyor.
Peki bunu nasıl hesapladık? İşte detaylar.

    BİLİNENLER (Yukarıdaki hesaplamada sizden ne istedik)
  • Mevcut Lot Sayınız: Elinizde bulunan, bölünmeden önceki lot sayınızı temsil eder.
  • Bölünme Oranı: Şirketin açıkladığı Rüçhan Hakkı Kullanım Oranıdır ve yüzdeyle (%) ifade edilir.
  • Rüçhan Fiyatı: Bunu da şirket açıklar. Uzun hali: Rüçhan Hakkı Kullandırma Fiyatıdır. Yani mevcut ortaklar Yeni Hisse senetlerini kaç TLden alacaklarını gösterir. Genelde 1TLdir.
  • Hisse Fiyatı: aslında hesaplama Hissesinin bölündüğü günün bir önceki seansındaki Ağırlıklı Ortalama Fiyatına göre yapılmaktadır. Fakat bu hesaplamalar yatırımcıları bilgilendirme amacıyla olduğundan ve genelde önceden yapıldığından, bu alana tahmini bir hisse fiyatı yazılır. Bir başka değişle hissenizin kaç TL fiyattan bölüneceğini tahmin ediyorsunuz?
    HESAPLAMA
  • Kazanılacak Lot: MEVCUT LOT x (BÖLÜNME ORANI/100) (Bölünmeden önceki lot sayınızla bölünme oranının 100e bölünmesinin çarpımıdır)
  • Bölünme Sonrası Toplam Lot: MEVCUT LOT + KAZANILACAK LOT
  • ÖDENECEK BEDEL = KAZANILACAK LOT x RÜÇHAN FİYATI (Bedel nakit olarak ödenir)
  • BÖLÜNME SONRASI YENİ FİYAT: BÖLÜNME ÖNCESİ FİYAT / (1+(BÖLÜNME ORANI/100)) (Hisse bölününce, hissenin lotu artar, sermayesi artar ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer. Bu hesap hisse adı ve özellikleri bilinmeden hesaplanan en basit ve en yakın yöntemdir.)

Bedelsiz Sermaye Artırımı Hakkında Bilgi Edinmek İsterseniz : Bedelsiz Sermaye Artırımı Hesaplama
Kar Payı Temettü Hesaplamak İsterseniz : Kar Payı Temettü Ödemesi Hesaplama